עבירה פלילית

הכירו את העבירה הפלילית ואת חוק העונשין

מהי עבירה פלילית?

עבירה פלילית הינה מעשה או מחדל אשר בעצם עשייתו, עברנו על החוק והכללים שנקבעו בו. כדאי לדעת כי למדינת ישראל חוקים רבים, אך לרוב כאשר מדובר במעשה או עבירה פלילית הכוונה היא כי קרוב לוודאי כי עברנו על חוק העונשין אשר מאגד בתוכו את רוב העבירות הפליליות.

חוק העונשין, תשל"ז- 1977 (להלן: "חוק העונשין"), הינו החוק המרכזי העוסק בעבירות פליליות והעונש לצידן ועל כך נקרא חוק העונשין. יוער כי קיימים עוד חוקים שונים כגון: פקודת הסמים, פקודת ותקנות התעבורה, חוק התכנון והבנייה וכי כל העובר עבירה על חוקים אלו, למעשה עובר עבירה פלילית.

לכל עבירה פלילית עונש שונה לצידה ואשר יכול להיות קנס, מאסר על תנאי, מאסר בפועל וכו'. יודגש כי בד"כ השאיר המחוקק את מלאכת הענישה לבית המשפט אולם קבע בחוק את המינימום או המקסימום שיש להעניש את העבריין בגין העבירה אותה ביצע ובגינה הורשע. 

חוק העונשין בעולם המשפט הפלילי עוסק בהגדרת המושג עבירה פלילית ובמדינת ישראל קיימים שלוש חומרות שונות של עבירות:

  • עבירה פלילית מסוג חטא – העונש בגין מי שהורשע בעבירה מסוג חטא הינו עד 3 חודשי מאסר. יצוין כי העונש על המבצע עבירה מסוג חטא יכול להיות גם קנס כספי. 
  • עבירה פלילית מסוג עוון – העונש בגין מי שהורשע בעבירה מסוג עוון הינו לא פחות מ- 3 חודשי מאסר, אך לא יותר מ- 3 שנות מאסר.
  • עבירה פלילית מסוג פשע – העונש בגין מי הורשע בעבירה מסוג פשע הינו לא פחות מ- 3 שנות מאסר ועד מיתה או מאסר עולם.

לעבירה פלילית שני יסודות

  • היסוד העובדתי – ליסוד זה שלושה רכיבים שונים:
    1. המעשה או המחדל או ההתנהגות שנעשו – לדוגמא בתחילת הסעיף עבירת התקיפה, סעיף 378 לחוק העונשין מתואר המעשה: "המכה אדם, נוגע בו, דוחפו או מפעיל על גופו כוח בדרך אחרת".
    2. הנסיבות – במידה ולא התבצעו נסיבות מסוימות, אזי לא התבצעה העבירה, כך למשל החזקת נכס חשוד כגנוב דורשת כי הנכס המוחזק יהיה גנוב.
    3. התוצאה – לעניין התוצאה, ישנן עבירות התנהגותיות ועבירות תוצאתית. לדוגמא בעבירת התקיפה אין תוצאה והעבירה היא התנהגותית. לעומתה עבירת הפציעה בסעיף 334 לחוק העונשין "הפוצע חברו שלא כדין, דינו – מאסר שלוש שנים" דורשת תוצאה, שכן ללא פציעה – לא מתגבשת עבירה.
  • היסוד הנפשי – ליסוד זה מספר רכיבים שונים:
    1. מחשבה פלילית הינה מודעות לטיב המעשה או ההתנהגות. קיימים שלושה סוגי מחשבה פלילית:
      1. כוונה פלילית – לדוגמת עבירת הרצח דורשת כי תתקיים מחשבה פלילית מסוג כוונה פלילית, דהיינו מי שרצח התכוון ותיכנן את הרצח.
      2. פזיזות – זוהי מחשבה פלילית הנחלקת לשניים: קלות דעת או אדישות. עבירת ההריגה הינה עבירה לה נדרשת כוונה פלילית מסוג קלות דעת.
    2. עצימת עיניים – למשל נהג מונית המסיע אדם הנחזה להיות מחבל מפגע, אלא שהנהג מונית מסיע אותו אל יעדו ועוצם את עיניו.

חשוב לציין כי קיים יסוד נפשי מסוג רשלנות – המדובר בחוסר מודעות לאחד מרכיבי היסוד העובדתי כאשר אדם מן היישוב היה יכול להיות מודע לו וכאשר קיימת רשלנות או מחשבה פלילית כלפי כל הרכיבים האחרים.

כפי שנכתב לעיל, עבירה פלילית הינה עבירה על החוקים והכללים אותם קבע המחוקק, וככל שהעבירה חמורה יותר, כך העונש שלצידה יהיה גדול יותר ומרתיע יותר.

בנוסף, יודגש כי לא ניתן להעניש פלוני אלא במידה וביצע עבירה והורשע בה. חשוב לומר כי על עבירות מסוימות כגון עבירות תנועה או תעבורה העונש לצידן הוא קנס וכי עצם תשלום הקנס מהווה הודיה והרשעה בעבירה.

לסיכום

ישנן מגוון רחב של עבירות פליליות ובמידה ואתה או קרוביך עברת עבירה הנחזית להיות פלילית וזמנו אותך לחקירה במשטרה או שנעצרת, חשוב ליצור קשר עם עורך דין פלילי ודע לך כי זכות ההיוועצות עם עורך דין הינה זכות יסוד ועל רשויות החוק לאפשר לך זאת בהקדם האפשרי.

בית א.ש.ר.א, דרך מנחם בגין 65, תא דואר 51273, תל-אביב

השארת פרטים מהירה

קידום אתרים מקצועי קידום אתרים מקצועי
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support