בדיקת פוליגרף
מכשיר הפוליגרף, מכונת אמת, בדיקות פוליגרף ואופיה
החל משנות ה- 20 מכשיר הפוליגרף המכונה בשפה פשוטה מכונת אמת משמש בלא מעט תחומים על מנת לבדוק את יושרם של אנשים. בחלק מן התחומים קיבלה כבר בדיקת הפוליגרף מקום קבוע בו היא מסייעת בסינון של מועמדים לתפקידים חשובים אך במקומות אחרים עדיין מפקפקים באמינותה ובמקום שיש לתת לה או עד כמה יש להשתמש בה ככלי לקבלת החלטות חשובות.
באופן בסיסי, מכשיר הפוליגרף בודק מדדים פיזיולוגיים כמו הזעה או לחץ דם כאשר הנבדק נשאל מספר שאלות אשר נקבעו מראש, שאלות אשר התשובה להן היא כן או לא. מקום אחד בו הפוליגרף הפך לכלי חשוב הוא בתעשיות הביטחונית שבהן משתמשים בבדיקה כתנאי לקבלה לעבודה, כאשר בצה"ל לדוגמא קצינים בכירים נדרשים לעבור בדיקה מדי מספר שנים ויש לא מעט יחידות מובחרות אשר מעמידות את בדיקת הפוליגרף כתנאי קבלה.
גם בתחום האזרחי הפוליגרף הפך בלא מעט מקומות לעוד בדיקה או מבחן אותו יש לעבור בדרך לעבודה, אך חשוב להבין כי כל עוד לא מדובר במשרה בגוף ממשלתי מדיני למעסיק אין את הזכות לחייב את העובדים לעבור בדיקת פוליגרף. במקומות העבודה שכן מבצעים בדיקות פוליגרף נוהגים לשאול 4 או 5 שאלות קבועות הנוגעות לרוב לשימוש בסמים, ביצוע עבירות פליליות, ריגול תעשייתי, גניבה ממקום עבודה קודם או כל שאלה נוספת אשר הותאמה באופן ספציפי לנבדק וסוכמה עימו מראש.
בתחומים אחרים כמו בתחום המשפט הפלילי נדמה כי הפוליגרף עדיין מעורר לא מעט מחלוקת ומשום כך הוא אינו מתקבל בבית משפט פלילי אלא משמש ככלי עזר לחקירות. כך לדוגמא משטרת ישראל מבצעת לא מעט בדיקות פוליגרף מדי שנה למי שחשוד בביצוע עבירה וכך לדוגמא במקרי אונס ייתכן ותבוצע בדיקת פוליגרף הן לחשוד והן למתלוננת על מנת לסייע ולקדם את החקירה לקראת הגשת כתב אישום מבוסס.
יחד עם זאת גם אדם אשר נחשד בביצוע עבירה אינו מחויב לביצוע בדיקת פוליגרף ולמשטרה אין סמכות להכריח אדם לעבור את הבדיקה. התחום המשפטי היחידי בו הפוליגרף יכול לשמש ככלי קביל הוא במשפט אזרחי אך אז חייבת להיות הסכמה של שני הצדדים לביצוע הבדיקה ולשימוש בממצאי הבדיקה כחלק מעדויות המשפט.