זכות השימוע בהליך פלילי
מהי זכות השימוע הניתנת לנאשמים בטרם מוגש כתב האישום
לכל אדם אשר עומדים לקבל החלטה חשובה הנוגעת לו, יש את הזכות להשמיע את דברו טרם קבלת ההחלטה והמסגרת שבה הדבר מתבצע מוכרת כשימוע, כאשר בתחום האזרחי מקובל לערוך שימוע לעובד במקום עבודה גדול טרם קבלת החלטה חשובה בעניינו כגון פיטורים, אך נדמה כי התחום בו שימוע הוא הליך מוכר יותר הוא תחום המשפט הפלילי ולמעשה כל אדם אשר נאשם בעבירה פלילית הגוררת עונש מאסר של 33 שנים ומעלה זכאי לשימוע טרם הגשת כתב אישום.
ההליכים הקודמים להגשת כתב אישום הם למעשה החקירה המשטרתית שאחראית על איסוף הראיות וגיבוש התיק כנגד הנאשם ולאחר שמשימה זו הסתיימה עורכים שימוע ובו ניתנת לנאשם ההזדמנות לטעון לחפותו, להציג את הטענות ולמעשה לנסות ולהוכיח לתביעה כי אין באמת עילה מספיקה להגשת כתב אישום. מכיוון שהשימוע הוא נקודה מכריעה וחשובה לכל מי שעומד לפני משפט פלילי ישנה חשיבות לשימוש בשירותיו של עורך דין פלילי אשר יבסס את הטענות וידע כיצד להציג אותן בשימוע עצמו.
עריכת שימוע כיום היא חלק מחוק סדר הדין הפלילי והיא למעשה קובעת כי התביעה חייבת להודיע לנאשם אודות חומר החקירה והעדויות העומדות נגדו וזה מצידו רשאי לבקש עריכת שימוע בו יבקש למעשה להימנע מהגשת כתב אישום. בלא מעט מקרים ניתן באמצעות השימוע להוביל לסגירת התיק או להגיע להסדר טיעון מול התביעה שבו למעשה הנאשם מודה באשמה ושני הצדדים מסכימים לגבי סוג העבירה וגם לגבי העונש וכך בעצם ניתן להימנע ממשפט פלילי.
תיקים פליליים נסגרים בישראל עקב חוסר אשמה, חוסר ראיות או חוסר עניין הציבור והשימוע הוא המקום בו על הנאשם להציג את טיעוניו ולנסות לשכנע את התביעה כי הראיות שנאספו עד כה אינן מספיקות להגשת כתב אישום, כי הוא חף מפשע או כי מדובר בעבירה פעוטה כל כך ולכן יש להימנע מהגשת כתב אישום בגין חוסר עניין הציבור. בלא מעט מקרים שימוע הוביל כבר להחזרת התיק למשטרה להמשך חקירה, אך התוצאה הטובה ביותר היא שכנוע התביעה בטענות הנאשם ובעקבות כך סגירת התיק הפלילי.