עבירות סמים
על פקודת הסמים המסוכנים, החזקת סמים, שימוש עצמי בסם, סחר בסמים והדחת קטין לשימוש בסמים בישראל, החוק הנוגע לעבירות פליליות בתחום הסמים נקרא פקודת הסמים המסוכנים [נוסח חדש], התשל"ג- 1973. פקודת הסמים מפרטת אילו מעשים נחשבים לעבירת סמים ומהו העונש לצידן של העבירות השונות. על פי פקודת הסמים, עבירות סמים הינן כל העבירות הנוגעות לשימוש או סחר בסמים כולל שימוש בסם מסוכן, ייצור סמים, גידול סמים, החזקת סם לשימוש עצמי או החזקת סם שלא לשימוש עצמי, החזקת כלים המשמשים לייצור ולהפקת סמים, סחר בסמים, הדחת קטין לשימוש בסם ובנוסף, כל פעולה של תיווך , יצוא או יבוא נחשבות לעבירות סמים.
נדמה כי מסיבה מסוימת בישראל, אצל חלק לא קטן מן האוכלוסייה רווחת הדעה כי החזקת סם בכמויות קטנות לשימוש עצמי אינה עבירה פלילית או לחילופין, שימוש בסמים קלים נחשבת לעבירה קלה יותר מאשר שימוש בסמים קשים. ובכן, חשוב להבהיר ראשית כי פקודת הסמים בישראל, בניגוד למדינות אחרות בעולם אינה מבחינה בין סמים קלים כמריחואנה (גראס) וחשיש אשר את כולם מפיקים ע"י צמח הקנאביס לבין סמים קשים כאקסטזי, הרואין, קוקאין, אל.אס.די וכו'. אולם, יחד עם זאת חשוב לציין כי מאחר והמחוקק קבע עונש זהה לעניין שימוש או סחר בסמים קלים וקשים כאחד, בא בית המשפט ומשלים למעשה את עבודת המחוקק בכך שבפסיקותיו מבדיל לרוב בין הסמים הקלים לקשים וגוזר דינם של אנשים בצורה שונה ולפי יחס של כמות וסוג הסמים.
כמו כן, חשוב לדעת כי כלל לא ניתן להחזיק בסם וכי כל החזקת סם גם בכמויות קטנות נחשבת לעבירה פלילית. אולם, על פי פקודת הסמים המסוכנים, קיימת הבדלה בין החזקת סם לשימוש עצמי לבין החזקת סם שלא לשימוש עצמי, כאשר בפקודה מצוינת הכמות המדויקת שתחשב להחזקה לצורך שימוש עצמי וכל כמות סם שתיתפס ברשותו של אדם מעל הכמות המצוינת תיחשב להחזקה שלא לשימוש עצמי. לדוגמא כמות של עד 15 גרם של חשיש או מריחואנה נחשבת כמות לשימוש עצמי ובתיאוריה די בגרם אחד נוסף על מנת לעמוד לדין בגין החזקה של סמים שלא לשימוש עצמי.
במדינת ישראל, נדמה כי מדי שנה יותר ויותר אנשים נורמטיביים חוטאים בעבירות שימוש בסמים, החוק והמערכת המשפטית הפכו בצורה הדרגתית לפחות סלחניים כלפי אנשים שעברו על פקודת הסמים וכך אדם אשר ברשותו נתפסה כמות סמים המוגדרת על פי חוק ככמות המיועדת לשימוש עצמי, עלול למצוא עצמו נושא עונש מאסר של עד 3 שנים, בעוד שאדם אשר תיתפס ברשותו כמות גדולה במיוחד של סמים ויוכח כי כמות זו נועדה לשם סחר בסמים או החזקה שלא לשימוש עצמי, יכול להישלח לבית הסוהר ולרצות עונש מאסר כבד של עד 20 שנה.
מבין כלל עבירות הסמים המוגדרות בפקודת הסמים המסוכנים, זו הנחשבת לחמורה במיוחד הינה עבירה של הדחת קטין לשימוש בסמים. מאחר ועבירה זו חמורה במיוחד, קבע המחוקק בפקודה, כי אדם אשר יספק סמים לקטין או שיפתח בפניו אפשרות לשימוש בסמים כגון השארת סמים במקום נגיש לקטין, יואשם בעבירה פלילית אשר במידה ויורשע בגינה, צפוי לרצות מאסר של עד 25 שנים בפועל.
בדומה לעבירות פליליות אחרות, גם כאשר מדובר בעבירות סמים, מערכת המשפט בישראל יודעת לעשות את ההבחנה בין המקרים השונים ולבחון כל מקרה לגופו. הכוונה היא כי למרות שהחוק היבש אינו מבחין בין סמים קלים לבין סמים קשים, ניתן לראות כי אדם אשר יורשע בהחזקת סם לשימוש עצמי כאשר מדובר בסמים קלים, צפוי לעונש קל יותר מאדם אחר שיורשע באותה עבירה אך בהחזקה של סמים קשים יותר. בנוסף, במקרים רבים אדם נורמטיבי ללא עבר פלילי אשר נתפס כשברשותו כמות קטנה של סם קל, כלל לא יעמוד לדין ותיקו ייסגר, בעוד שעבריין עם עבר מכביד יעמוד לדין בגין החזקת סמים ואף במידה ויורשע, צפוי לרצות עונש מאסר.
למרות נוקשות החוק, כאשר זה נוגע לעבירות סמים, לפקודת הסמים המסוכנים יש נקודות חולשה. בניגוד לעבירות פליליות אחרות המוגדרות בחוק העונשין, בפקודת הסמים המסוכנים קיים פירוט מדוקדק של החומרים הנחשבים לסמים מסוכנים וכאשר "בשוק הסמים", סם מסוג חדש אשר טרם הוכר על ידי החוק ונרשם בפקודה כסם מסוכן, ייתכן מצב בו אדם אשר משתמש בסם באופן עצמי או סוחר בו, לא יואשם ויעמוד לדין וזאת לאור העובדה כי אותו סם טרם נכתב בפקודת הסמים המסוכנים.
כמו כן, כדאי להזכיר כי פקודת הסמים מסייגת מקרים בהם הסמים מותרים עפ"י דין וכדוגמא לכך ניתן למצוא במקרים בהם אנשים משתמשים בקנאביס רפואי שניתן במרשמים ומשמשים לטיפול ושיכוך של כאבים ומחלות שונות.
במידה ונקלעתם למצב לא נעים והינכם זקוקים להגנה משפטית בנושא עבירות סמים, חשוב לבחור עורך דין פלילי מקצועי העוסק בתחום הסמים ובקיא ברזי פקודת הסמים.