עבירות נשק
התייחסות החוק למגוון עבירות צבאיות ועבירות נשק, כגון הפקרת נשק, נשיאת נשק ללא היתר, סחר בנשק, ייצור והפצת נשק
כבסיס להגדרה של מהי בכלל עבירת נשק, סעיף 144 לחוק העונשין בישראל מגדיר מהו נשק "כלי או כל חלק מכלי אשר מסוגל לירות קליע, פגז, פצצה או כיוצא באלה ובכוחם להרוג אדם" ובנוסף גם "כל כלי אשר מסוגל לפלוט חומר העלול להזיק לאדם נחשב לכלי נשק, זאת מלבד גז מדמיע שאינו נחשב לכלי נשק". גם כל כלי ואפילו חלק של כלי שיש בו יכולת נפיצות, כלומר שיש ביכולתו להתפוצץ ובכוחו להרוג אדם כמו רימון או פצצה נחשבים לכלי נשק.
על פי חוק העונשין ישנן מספר עבירות הקשורות בכלים המוגדרים כנשק הנחשבות לעבירות נשק ומטרת הענישה בתחום זה היא גם למנוע פגיעה בחפים מפשע מתוך ההכרה שביכולת ההרסנית של כלי נשק וגם ליצור הרתעה בקרב הציבור הרחב מפני אחזקה או שימוש בנשק שלא כחוק. החוק בישראל מגדיר מספר מעשים כעבירת נשק כולל רכישה ואחזקה של נשק שלא כדין, כאשר גם רכישה או אחזקה של נשק לצרכי הגנה עצמית נחשבת לעבירה פלילית.
עבירה נוספת המוגדרת כעבירת נשק היא נשיאה או הובלה של נשק ללא היתר, עבירות הגוררות עימן עונשי מאסר של 10 שנים מקסימום ובמידה והיה מדובר רק בחלק מהנשק או אביזר שלו, עונש המאסר יורד ל- 3 שנים מקסימום. אחת העבירות החמורות ביותר הנוגעות לנשק היא כמובן עבירה של סחר בנשק או ייצור נשק, אשר מביאות עימן עונשי מאסר של עד 15 שנה בפועל, כאשר גם ייצור של רכיב אחד בודד אשר ישמש מאוחר יותר להרכבת נשק נחשב בפני עצמו לעבירה של ייצור נשק.
עבירה של סחר בנשק כוללת מכירה או קנייה של נשק בין אם תמורת נשק אחר או תמורת כסף וסחורה מסוג אחר, כאשר גם אדם הקונה או מוכר נשק ממקום מרוחק, כך שאינו מחזיק בנשק ברשותו, יואשם בעבירה של סחר בנשק. לבסוף, עבירת נשק הנוגעת לתחום הצבאי היא זו של הוצאת נשק מרשות הצבא, שנחשבת גם היא לעבירה חמורה במיוחד וכוללת עונש מאסר של עד 15 שנה בפועל.
אדם אשר מוציא נשק מרשות הצבא מבצע למעשה עבירה צבאית ומדובר בעבירה לא רק במקרים בהם הנשק הוצא אל מחוץ לבסיס או תחום צבאי מוגדר, אלא גם במקרים בהם הנשק הוצא שלא ברשות אל מחוץ למקום אליו הוא שייך כמו במקרה בו חייל יוציא נשק ללא היתר מהנשקייה אל מקום אחר בבסיס. מכיוון שחיילים נושאים נשק באופן חוקי מתוקף תפקידם לא חלה עליהם עבירה של נשיאת נשק אך הם חשופים ללא מעט עבירות נשק אחרות בין אם בכוונה ובין אם בטעות ובתמימות לב.
כך לדוגמא ניתן למצוא בין עבירות הנשק שבוצעו בקרב חיילים עבירות של הפקרת נשק, מסירת נשק לאויב, השמדת כלי נשק, נטישת נשק נוכח אויב, שימוש בנשק שלא למטרות הצבא וגם אי ציות לפקודות השימוש בנשק. כך או כך, בין אם מדובר באזרח ובין אם בחייל בשירות צבאי, הרשעה בעבירת נשק גוררת עימה בכל המקרים עונשי מאסר וכמובן רישום פלילי ולא מעט חיילים שהואשמו במסגרת שירותם הצבאי בעבירת נשק יוצאים אל האזרחות עם רישום פלילי שעלול למנוע מהם אפשרויות עבודה מגוונות וקידום.
בית המשפט אמנם רואה בחומרה עבירות בנשק ולכן נוטה להחמיר בעונשם של עברייני נשק אך יחד עם זאת, כל מקרה של עבירת נשק נבדק לגופו וכך לדוגמא נלקחים בחשבון מרכיבים הקשורים בעברו הפלילי של הנאשם, בנסיבות שהובילו לביצוע העבירה, בהודאתו של הנאשם בין אם הודה והביע חרטה על מעשיו ובין אם לא, כך שניתן להיות בטוחים כי מי שסחר בנשק מתוך ידיעה כי זה עלול להוביל לפגיעה בחפים מפשע יקבל עונש שונה מאזרח אשר נשא נשק אשר תוקף רישיונו פג.