עבירות ביטחון
מה אומר החוק על עבירות הביטחון השונות וביניהן ריגול, בגידה, חשיפת סודות, פגיעה בכוחות מזויינים ופגיעה ביחסי החוץ
על פי חוק העונשין, התשל"ז- 1977 המגדיר את המעשים השונים של העבירות הפליליות ומהן עבירה פלילית, עבירת ביטחון היא עבירה שיש בה פגיעה בביטחון המדינה, ביחסי החוץ שלה או בסודות הרשמיים. כבר מן ההגדרה הרשמית ניתן להבין כי בתחום הרחב של עבירות ביטחון נכללות לא מעט עבירות שהרשעה בהן בבית משפט פלילי יכולה לגרור עונשי מאסר ממושכים ואף במקרים בהן העבירה בוצעה בתקופה שבה מתנהלות פעולות איבה צבאיות של ישראל או נגדה ייתכן עונש מוות.
חוק העונשין מחלק את עבירות הביטחון לחמישה סוגי עבירות והן בגידה, פגיעה בכוחות מזוינים, ריגול, סודות רשמיים ופגיעה ביחסי חוץ. ככל שזה נוגע לעבירת הבגידה החוק מגדיר כי כל מעשה אשר יש בכוחו לפגוע בריבונות המדינה, מעשה אשר יש בכוחו להביא למלחמה או לפעולה צבאית נגד המדינה, סיוע לאויב במהלך מלחמה, שירות בכוחות אויב, סיוע לשבוי מלחמה או הפצת תעמולה תבוסתנית שהיא כל ידיעה אשר עלולה להביא לבהלה ציבורית או לערער את רוח תושבי ישראל וחייליה היא עבירה שבגינה עלול להיפגע ביטחון המדינה ולכן מדובר בעבירה פלילית.
עבירת ביטחון היא גם כל עבירה אשר כוללת פגיעה או סיוע לפגיעה בכוחות המזויינים שהם צה"ל, משטרת ישראל, או כל כוח מזוין אחר אשר פועל בשיתוף עם מדינת ישראל להגנה על המדינה. בתוך כך כל אדם אשר חבר בכוחות המזוינים ומשתתף במרידה או מעודד מרידה מבצע מעצם כך עבירת ביטחון כאשר מרידה שיש עימה כוונה לפגיעה בביטחון המדינה היא עבירה שעונשה מאסר עולם. גם עבירות של פגיעה ברכוש של כוח מזוין, הסתה להשתמטות או הסתה לאי ציות לפקודה הן עבירות ביטחון הגוררות עימן עונשי מאסר.
אחת מן העבירות המובהקות ביותר כעבירת ביטחון שיש בה פגיעה בביטחון המדינה היא כמובן עבירת הריגול. באופן בסיסי החוק מגדיר ריגול כמסירה של ידיעה לאויב זר בין אם מתוך כוונה ברורה לפגוע ביטחון המדינה ובין אם במקרים בהם הידיעה הגיעה לאויב עקב רשלנות. העונשים על מסירת ידיעה ומידע לאויב הם עונשי מאסר וחומרתם נקבעת בהתאם לנסיבות המקרה ותוך בחינה האם הנאשם השיג את הידיעה, אסף מידע, רשם והכין אותה שלא בתום לב ומתוך כוונה לפגוע בביטחון המדינה.
עבירות ביטחון נוספות הנחשבות לעבירות של ריגול הן עבירות של מגע עם סוכן חוץ או ניסיון ליצור מגע עם סוכן חוץ ללא הסבר סביר, כלומר שלא במסגרת תפקיד רשמי ומוכר. על מנת להביא לזיכוי באישום כזה, יש צורך להוכיח כי כל מגע עם סוכן חוץ נעשה בתום לב ללא כל כוונה לפגיעה בביטחון המדינה. עבירה נוספת הנחשבת למעשה ריגול היא עבירה בגין כניסה למקום צבאי ואף שוטטות בסביבתו ללא הסבר סביר. לסיום, ככלל מעשה הכנה לביצוע של עבירת ריגול אינם מהווים עבירה ואינם ענישים, אלא אם כן נקבע במפורש אחרת וגורר עימו מאסר של 5 שנים.
עבירות ביטחון נוספות הן עבירות אשר יש בכוחן לפגוע בסודות שמורים וכך כל עובד ציבור אשר מסר ידיעה ללא סמכות לגורם אחר שאינו מוסמך לקבל את הידיעה, עובד אשר החזיק בידיעה סודית ללא סמכות או לאחר שסיים את תפקידו וגם עובד אשר התרשל בשמירה על ידיעה במסגרת תפקידו יואשם בעבירת ביטחון וצפוי לעונש מאסר של בין שנה אחת לשלוש שנים. סעיף סודות שמורים מתייחס גם לקבלנים או אנשים החתומים על חוזה מול המדינה והתרשלו בשמירה על ידיעה. כמו גם כל אדם אשר ביצע מעשה התחזות כולל באמצעות מסמכים, מדים, חותמות וכדומה.
לבסוף חוק העונשין מגדיר כעבירות ביטחון גם עבירות הנוגעות לפגיעה ביחסי חוץ, סעיף הכולל בחובו מעשים שיש בכוחם לפגוע במדינות ידידותיות לישראל ומתוך כך, לפגוע ביחסים בין שתי המדינות. בנוסף לכך, פגיעה ביחסי חוץ כוללת גם שירות של אזרח ישראל בכוח מזוין של מדינה זרה וגם גיוס של תושב ישראל לשירות בכוח מזוין של מדינה זרה נחשב לעבירת ביטחון, כאשר המקרים היחידים בהם לא חלה אחריות פלילית הם מקרים בהם אותו האדם פעל בסמכות או על פי היתר מוסכם.